Нектарин – що це за фрукт. Користь і шкода для здоровя, калорійність.

2

Давайте поговоримо про нектарин. А точніше що за це фрукт?
Багато вважають нектарин гібридом персика. Одні стверджують, що він змішаний з абрикосом, інші з яблуком, треті знаходять багато схожості зі сливою. Між тим, всі ці думки помилкові. Насправді нектарин той же персик, тільки модифікована його різновид. Одні вчені вважають, що цей фрукт не має ніякого відношення до персика, інші схильні відносити нектарин до його різновидів. Така невизначеність і породжує велику кількість гіпотез щодо походження фрукта.

Відмінною особливістю нектарина є гладка поверхня, як у сливи. У той час як персик покритий дрібним ворсом. Плоди можуть бути білого кольору, на найчастіше це суміш жовтого з червоним. Перші згадки про цей фрукт датуються XVI століттям. Він досить відомий і помилковими є припущення про недавньому його виведення.

При цьому ведуться активні суперечки про те, яку країну вважати батьківщиною нектарина. Одні вважають, що «лисий персик» прийшов до нас із стародавнього держави – Перської імперії, інші називають Китай місцем появи нектарина. У будь-якому випадку це азіатський регіон і точне місце зародження фрукта не так важливо знати.

Власне і серед учених немає єдиної думки щодо того, як з’являється нектарин. Одні вважають, що цей фрукт все-таки був виведений, інші впевнені, що це мутація плодової зав’язі персика звичайного. Сьогодні ведеться активна селекційна робота по виведенню нових сортів.
Нектарин теплолюбний фрукт, але існують сорти, комфортно себе почувають в умовах холодного клімату. Відмінною його рисою є стійкість до хвороб і шкідників. Є сорти, у яких плоди досягають ваги в 200 р.

Зміст:

  • Користь і шкода нектарина для здоров’я
  • Калорійність нектарина на 100 грам

Користь і шкода нектарина для здоров’я

Щодо негативного і позитивного впливу нектарина на здоров’я людини слід зазначити, що ці фактори визначаються, перш за все, кількістю споживаного фрукта. Приміром, ніхто не стане заперечувати той факт, що мед корисний. Але при цьому якщо відразу з’їсти кілька кілограм або банок цього продукту, то у кращому разі слід чекати розлади травної системи, а в гіршому госпіталізації. Так і з нектаринами, для отримання максимальної користі від вживання цього фрукта, необхідно пам’ятати про міру. Тепер конкретно про корисних, шкідливих властивості нектарина і протипоказання.

Корисні властивості нектарина

Нектарин володіє цілим рядом властивостей, що дозволяють поліпшити роботу органів та цілих систем організму, надає профілактичну дію:

  • Виводить зайву рідину і натрій. Це ефективний засіб профілактики гіпертонічної хвороби і атеросклерозу;
  • Відновлює баланс вмісту рідини в клітинах тканин, що уповільнює процес старіння і позитивно впливає на загальне самопочуття;
  • Стимулює вироблення ферментів шлункового соку. Завдяки цьому важка їжа швидко перетравлюється без погіршення самопочуття і наслідків для здоров’я;
  • Елементи, що містяться в нектарин, сприяють стабілізації роботи вегетативної нервової системи та центральної;
  • Потужний засіб запобігання появи в організмі ракових клітин. Також нектарин уповільнює дію хвороботворних мікроорганізмів;
  • Сік нектарина ефективний засіб профілактики захворювань крові. Півсклянки – 100г. соку знижує ризик підвищення рівня кислотності, що стає причиною печії. Також нектариновый фреш нормалізує роботу кишечника і ефективно усуває запори;
  • Знижує рівень холестерину в крові. Такою властивістю володіє клітковина, що міститься в нектарин. Вона завдяки специфічним властивостям ефективно розчиняє холестерин.
  • Такі лікувальні і профілактичні якості результат утримання в нектарин такого комплексу речовин:

    • Вітаміни A і C;
    • Провітамін A;
    • Калій;
    • Фосфор;
    • Залізо;
    • Аскорбінова кислота.

    Значний список корисних властивостей повністю виправдовує назву фрукта, який асоціюється з напоєм богів. Також користь «лисого персика» виправдовує його використання в фармакологічній промисловості. З його компонентів виготовляють спеціальний маслянистий склад, який згодом додається в лікувальні мазі. Але справедливості заради, варто відзначити, що для цих цілей підходить тільки спеціальна, гірка різновид нектарина. Шкаралупа кісточок нектарина один з компонентів активованого вугілля.

    Де ще згодився нектарин?

    Говорячи про корисні властивості нектарина не можна не згадати і про інших сферах його застосування крім харчової і фармакологічної. Наприклад, косметологи рекомендують робити маски з м’якоті фрукта. Її потрібно змішати з крохмалем і гарбузовим маслом в співвідношенні 1/2. Після чого розмішати до однорідного стану і на 5 хвилин нанести на обличчя. Після такої процедури шкіра стає м’якою на дотик, очищається, набуває здоровий колір.

    Ще одна сфера застосування – промисловість. Деревина нектарина відмінний матеріал для сувенірного виробництва, вона володіє своєрідною фактурою, легко піддається обробці.

    Шкідливі властивості та протипоказання

    Як у медалі є 2 сторони, так нектарин поряд з корисними властивостями володіє і шкідливими. Його категорично заборонено вживати людям, що страждають діабетом з-за високого вмісту в фрукті глюкози.

    Не рекомендується вживати фрукт тим, хто схильний до алергії. Найчастіше причиною прояву цих реакцій є синельная кислота і білок, що містяться в структурі нектарина.
    Але одночасно з цим, консервовані, очищені від шкірки або морожені нектарини абсолютно нешкідливі для алергіків.

    Калорійність нектарина на 100 грам

    Калорійна цінність – питання, яке хвилює більше, ніж корисні або шкідливі властивості. Це обумовлено повальним захопленням низькокалорійними дієтами, де необхідний строгий підрахунок. Але тут до фрукту немає абсолютно ніяких претензій, він відмінно підійде тим, хто посилено стежить за параметрами фігури.

    На 100 гр. Нектарина доводиться:

    • Калорій – 48 (у той час як у яблука цей показник становить 52 ккал, а манго всі 60 ккал);
    • Вуглеводи – 11,8 р.:
    • Білки – 0,9 р.;
    • Жири – 0,2 р.

    При цьому нектарин не можна назвати дієтичним серед фруктів. Менша калорійна цінність у персика, сливи, апельсина, грейпфрута, лимона. Але кількість калорій «лисого персика» знаходиться на прийнятному рівні і його можна вживати, сидячи на низькокалорійних дієтах. Крім того, величезною перевагою фрукта є смак. Саме він дозволяє широко використовувати нектарин в кулінарії. Його гасять, консервують, додають в якості десерту, готують джеми, варять компоти. Але найбільш корисний нектарин у свіжому вигляді. Так він зберігає всі свої корисні речовини, а відповідно і максимально ефективно впливає на організм.

    Три цікаві факти про нектаринах

    Розповідь про «лисому персику буде не повним, якщо не згадати деякі цікаві факти, пов’язані з цим фруктом:

    • Назва фрукта походить від напою, який пили давньогрецькі боги, сидячи на Олімпі. Це яскраво характеризує нектарин з позиції смакових якостей і користі для організму;
    • Плоди нектарина можуть дозрівати на звичайних персикових деревах і навпаки. Не варто дивуватися, якщо серед гладких ягід з’являться класичні персики, вкриті ворсом;
    • Вчені довели, що самі смачні плоди дозрівають біля стовбура дерева на невеликій висоті від землі.

    Тому досвідчені садівники намагаються формувати невеликі крони дерев нектарина. В ідеалі вони повинні за розмірами і формою нагадувати чагарник.

    Підводячи підсумки

    Все вищевикладене свідчить про те, що «лисий персик» володіє величезним потенціалом у частині корисних властивостей. Це відмінний засіб профілактики захворювань і смачний дієтичний продукт, який може скрасити сірий, малокалорійний раціон. Також нектарин може використовуватися в якості косметологічного кошти.

    Обмеження здебільшого обумовлені кількістю фрукта, яку можна без шкоди для здоров’я вживати в їжу і специфічними захворюваннями. В іншому він приносить виключно користь.

    Джерело: http://salfetki.org.ua/