Картопля користь і шкоду для здоровя людини

2

Картопля є четвертим за поширеністю і обсягом споживання продуктом на нашій планеті, більше за нього у світі їдять тільки рис, пшеницю і кукурудзу. Батьківщина картоплі – Перу, саме звідти картоплю був завезений і визнаний в більшості країн світу, в яких він вирощується в даний момент. У Європейські країни картопля був привезений в тридцятих роках шістнадцятого століття моряками-мандрівниками, і відразу після цього картоплю зайняв важливе місце в кулінарній культурі, ставши незамінним і навіть стратегічним продуктом для європейців аж до сьогоднішнього дня.

Картопля несе велику користь для здоров’я і являє собою багатий вуглеводами коренеплід, у молодого картоплі тільки одна п’ята частина – суху речовину, причому практично повністю це крохмаль. Порівняно з іншими коренеплодами картопля містить велику кількість білка (до двадцяти відсотків сухої речовини), цей показник можна порівняти з показниками злаків, що робить картоплю дійсно цінною культурою. Картопля багатий вітаміном С, залізом, вітаміном В1, В2, В3, В5, В6, В9, магнієм, фосфором, антиоксидантами а також клітковину.

Багато хто вважає, що картопля негативно впливає на вагу людини, але це не зовсім так. Насправді загальноприйняті методи приготування картоплі сприяють втрати корисних речовин, наприклад, при кип’ятінні картоплі відбувається значна втрата продуктом вітаміну С, краще варити його в неочищеному вигляді. Що стосується смаженої картоплі або картоплі фрі, то тут варто зробити відступ про те, що більшість існуючих на Землі продуктів придбали б шкідливі для здоров’я властивості з-за їх приготування з використанням транс-жирів.

Джерело: http://glam-novias.com.ua/